3 redenen waarom je jezelf moet laten zien als fotograaf (of ondernemer)

Bijgewerkt op: 8 okt. 2021

Het is zo verleidelijk: jezelf verschuilen achter je onderneming. Ik begrijp je helemaal, ik sta zelf ook niet zo graag voor de camera (oh, ironie). Inmiddels overwon ik al twee keer mijn angst, en ging ik op pad met bevriende fotografen voor enkele foto's. Waarom is het belangrijk om jezelf als fotograaf te laten zien? Ik geef je 3 redenen waarom je meteen aan de slag moet gaan met foto's van jezelf.


Persoonlijke band opbouwen

Het klinkt een beetje vreemd, maar door jezelf te tonen, bouw je meteen een band op met je volgers. Je toont een stukje van jezelf en je leven en dat geeft je volgers het gevoel dat ze jou écht kennen. En deze persoonlijke band zorgt ervoor dat je volgers je ook vertrouwen. Dat vertrouwen is belangrijk: als fotograaf heb je steeds fysiek contact met je modellen. Net zoals jij graag op voorhand weet met wie je te maken hebt, weten je klanten ook graag wie hun fotograaf is. Om de 'angst' om fysiek af te spreken een beetje weg te nemen, toon je maar beter meteen wie je bent.


Een springplank naar interactie

Een persoonlijke post waarop je zelf te zien bent, dat zijn vaak posts die het erg goed doen. Je toont dat je toegankelijk bent en openstaat voor communicatie. Dat gevoel kan je in een concrete actie vertalen door bij je persoonlijke posts een vraag te stellen. Vertel iets over jezelf: iets over je week, over je werk, je onzekerheden, zolang het maar iets oprecht en authentiek is. Sluit vervolgens af door een vraag te stellen. Zit je met een probleem? Vraag je volgers om raad of oplossingen. Vertel je iets over je week? Vraag dan ook naar de avonturen van je volgers.

De gouden regel hierbij blijft wel om oprecht interesse te tonen. Stel niet zomaar vragen die nergens op slaan en vooral, als je volgers de tijd nemen om een reactie te typen, negeer dit niet. Reageer persoonlijk op hen en zorg ervoor dat je een sfeer van open communicatie creëert. Ikzelf vind het super interessant om mijn volgers te leren kennen en zo'n persoonlijke post kan de perfecte aanleiding zijn voor een gesprek.


Een kijkje achter de schermen

Een leuke persoonlijke post tussendoor breekt het patroon een beetje. Het verrast je volgers en houdt hen scherp voor de content die je post. Uiteraard volgen mensen je voor je werk als fotograaf, maar iedereen ziet graag wel eens de andere kant van het verhaal. Behind the scenes beelden of beelden van jou in actie zijn ideaal om je volgers te blijven boeien. Potentiële klanten krijgen een idee van hoe een fotoshoot in zijn werk gaat, geïnteresseerden leren iets bij en de rest van je volgers vindt het gewoon fijn om eens iets anders te zien.


Bonus tip: gebruik je story

Heb je al regelmatig jezelf eens gepost en getoond, maar ben je nog op zoek naar een andere manier om een band op te bouwen? Dan is de Instagram story perfect voor jou! De gouden tip: post dagelijks stories en bij voorkeur toon je jezelf ook vaak op je story. Vertel over je dag, maak korte filmpjes tijdens dat je aan het werk bent en stel vragen aan je volgers. Je zal merken dat heel veel volgers sneller reageren op een story dan op een post. Hoe dan ook, er ontstaat interactie en je volgers beginnen je ook te kennen.


Let er wel op dat je stories spontaan en echt overkomen, je wil niet het gevoel geven dat je het voorbije halfuur een tekstje vanbuiten hebt geleerd om nu even af te rammelen. En nog een extra bonustip: maak je stories waarin je iets vertelt? Zorg dan ook voor ondertitels. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen die stories bekijken dit doen zonder hun geluid aan te zetten. Door je gesproken tekst geschreven in beeld te brengen, bereik je deze groep mensen ook.

That's it, dat zijn alle tips en geheimpjes die ik jullie kan meegeven. Ik ben heel benieuwd naar wie jullie zijn, de ondernemers achter de camera :-)


Foto's door Annelies Vandoorne - www.instagram.com/imaginebyannelies en Tessa Delbeke - www.monokrohm.com


60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven