4 basic studio lichtopstellingen

Met de komst van mijn eerste flitsset kan ik meteen heel wat nieuwe manieren van fotograferen ontdekken. De eerste shoots speelde ik op veilig en koos ik om het model steeds mooi gelijk uit te lichten, maar hoe langer hoe meer begon het te jeuken om creatiever aan de slag te gaan. In deze blogpost toon ik 4 gemakkelijke lichtopstellingen die je zelf kan uittesten.


Flat light (hoofdlicht en vullicht)

De eerste opstelling is een klassieke opstelling waarbij het model volledig correct wordt uitgelicht. Het licht valt langs beide kanten van het gezicht van het model gelijk en zorgt ervoor dat er geen schaduwen zijn. Deze opstelling kan eventueel nog aangevuld worden met een lamp achter het hoofd van het model als haarlicht. Aangezien ik het met twee flitsers moet doen, heb ik in mijn voorbeelden het haarlicht achterwege gelaten.

Hoofdlicht

Voor de volgende opstellingen gebruikte ik slechts één flitser met softbox. Voor deze opstelling haalde ik de flitser die de rechterkant van het gezicht belichtte weg. Op deze manier wordt de kant het dichts bij de camera mooi belicht en gaat de andere kant in de schaduw op. Het geeft ook iets meer dimensie aan de achtergrond, zeker omdat mijn achtergronddoek een patroon bevat.

Strijklicht

Deze opstelling geeft een iets harder effect dan de vorige. Ik liet het model recht in de camera kijken en plaatste de flitser loodrecht op de zijkant van haar gezicht (niet meer schuin). Zo wordt één kant mooi belicht en verdwijnt de andere volledig in de schaduw. Er zijn nog verschillende variaties mogelijk waarbij je het model lichtjes draait en afwisselend de kant van het gezicht het dichtst bij jou of het verste van jou weg, belicht.

Butterfly

Een opstelling waarvan de naam verwijst naar een specifieke schaduw die je hiermee creëert: door de manier waarop het licht invalt, ontstaat er een subtiele schaduw in de vorm van een vlinder onder de neus van het model. Voor deze opstelling plaats je één lamp of flitser met softbox recht boven het model.


Zo zie je maar dat je met twee - of in veel gevallen slechts één - flitsers al heel wat kan maken. Leer de regels van de kunst en durf ze ook te breken, durf te experimenteren. Zo leer je het meeste ;-)


Gear - Canon 6D Mark ii - Canon 50 mm 1.8 - Canon 85 mm 1.4 - Falcon Eyes SSK-2250D - JJC triggerset (driedelig)

98 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven