6 tips voor spontane loveshoots

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2021

Een loveshoot is niet altijd even simpel voor elk koppel. Zenuwen, niet goed weten wat je kan verwachten en de angst dat het heel erg ongemakkelijk gaat aanvoelen: als je als fotograaf niet anticipeert op deze gevoelens, dan is de fotoshoot gedoemd om te mislukken. Maar gelukkig zijn er enkele praktische en erg simpele trucjes om alles ontspannen en spontaan te laten verlopen. In deze blogpost deel ik enkele tips voor fotografen, maar ook voor koppels.


Tips voor fotografen


Leg je werkwijze uit

De meeste stress komt voort uit de angst voor het onbekende. Door te vertellen wat het koppel precies kan verwachten tijdens een fotoshoot, kan je dus al heel wat stress vooraf elimineren. De meeste koppels geven zelf aan dat ze zenuwachtig zijn en zullen zelf ook vragen stellen over hoe alles in z'n werk gaat. Neem de tijd om vooraf contact te houden, het zal voor een meer gemoedelijke sfeer zorgen tijdens de shoot zelf.


Zorg dat je een houvast hebt

Je moet het je voorstellen: het koppel blijkt toch erg zenuwachtig te zijn en heeft net iets meer moeite nodig om open te bloeien. Daar sta je dan als fotograaf, een gigantische druk op je schouders. Ik heb sinds mijn allereerste loveshoot een mapje op mijn iPhone waarin ik enkele voorbeeldfoto's verzameld heb. Een tiental foto's met verschillende gemakkelijke poses die ik meteen kan tonen aan het koppel. Zo hebben we beiden een houvast en kunnen we samen verder werken om toch een ontspannen sfeer te creëren. En dat brengt ons naadloos bij de volgende tip.


Maak jouw ideeën visueel

Ideeën in je hoofd uitleggen en uitwerken, het blijft een hele opgave. Het is dan ook perfect mogelijk dat het koppel niet begrijpt wat je bedoelt of welke poses je van hen verwacht. Om deze miscommunicaties te vermijden, kan je je ideeën simpelweg tonen aan de hand van voorbeeldfoto's. Verzamel vooraf foto's die je inspiratie kunnen geven tijdens de shoot. Wil je een bepaalde pose uitproberen? Dan kan je jezelf de onduidelijke uitleg besparen en gewoon even tonen wat je precies in gedachten had. Bovendien zullen koppels die nog niet helemaal ontspannen zijn het gemakkelijker vinden om iets te kunnen nadoen in het begin.


Tips voor koppels


Kies voor een fotograaf die bij jullie past

Neem de tijd om voldoende fotografen te bekijken en te contacteren. Hoe positiever en gemoedelijker je band met de fotograaf, hoe vlotter alles zal verlopen op de dag zelf. Kies een fotograaf die qua stijl bij jullie als koppel past en vertrouw ook op de fotograaf: hij of zij heeft ervaring met koppels en zal erin slagen om ook jullie door een super fijne loveshoot te gidsen.


Stem je kleding op elkaar af

De fotoshoot begint eigenlijk al bij jullie thuis: maak er een momentje van om even samen voor de kleerkast te staan (en te discussiëren ;-)). Probeer jullie outfits een beetje op elkaar af te stemmen zodat het geheel mooi oogt op foto. Vermijd drukke prints en heftige kleuren, kies vooral kledij waarin je je comfortabel voelt en hou hierbij ook de locatie in gedachten. Met high heels naar een heidegebied, dat is misschien niet zo'n sterk idee. Net zoals dat prachtige zomerkleedje geen goed idee is bij herfst- en wintertemperaturen. Mag je meerdere outfits meenemen naar de shoot? Kleed je dan in laagjes zodat je ook snel en gemakkelijke van outfit kan wisselen. Als je een pashokje verwacht met de nodige privacy, dan kan je er wel eens bedrogen uitkomen.


Een goede voorbereiding maakt het verschil

Ik maak steeds een klein vreugdesprongetje wanneer koppels aankomen met voorbeeldfoto's tijdens fotoshoots. Ik apprecieer dit zo hard. Het toont dat jullie zelf ook al hebben nagedacht over wat jullie graag zouden hebben en dat maakt het voor ons fotografen een stuk gemakkelijker om jullie wensen en verwachtingen te begrijpen. Op deze manier weten we wat jullie graag willen en kunnen ook samen naar dit resultaat werken.


Zo, nu ben je helemaal klaargestoomd voor je volgende loveshoot. Hou deze tips in gedachten en of je nu fotograaf bent of model: geniet van elke minuut.


Helemaal overtuigd om je eigen loveshoot te boeken na het lezen van deze blogpost? Dat kan! Mail naar contact@anneliesboeykens.com of stuur mij een berichtje op Instagram en dan bekijken we meteen wat er mogelijk is.

122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven