De beste app voor chaotische fotografen

Heel eerlijk, ik ben niet de grootste chaoot. Op sommige vlakken ben ik zelfs een echte controlefreak. Ik plan graag alles tot in de puntjes en in groep ben ik steeds de persoon die alle praktische details geregeld heeft. Toch heb ik soms het gevoel dat ik met het plannen van fotoshoots de weg volledig kwijt geraak. En toen ontdekte ik deze geweldige tool.


Wat is Milanote?


Milanote is een online tool die je helpt met het plannen en structureren van dingen. Het is een geliefde app onder fotografen omdat er enkele voorgeprogrammeerde moodboards zijn, specifiek voor het organiseren van fotoshoots. Milanote is in een gelimiteerde vorm gratis te gebruiken of voor $9,99 per maand ongelimiteerd. Ik gebruik momenteel de gratis versie van Milanote en verwijder steeds mijn moodboards wanneer een shoot erop zit. Op deze manier behoud ik mijn opslagruimte en kan ik dus perfect verder met het gratis plan.Pre-saved fotoshoot moodboard


Wanneer je de app opent, kom je op je persoonlijke dashboard terecht. Hier vind je een overzicht van alle borden die je op dit moment hebt. Wanneer je een nieuw bord maakt, krijg je toegang tot net iets meer dan 100 templates, waaronder dus ook een specifieke template voor het organiseren van shoots. Met één klik verschijnen er verschillende cards met titels zoals "team", "location" en "moodboard" en is er ruimte gelaten voor het uploaden van callsheets.

Pre-saved moodboard template Pre-saved fotoshoot planningDesktop & app versie


Het goede nieuws blijft maar komen: met de super handige - en gratis - Milanote app, heb je meteen al je borden op je smartphone staan én kan je ze ook van op je telefoon aanpassen. Ik gebruik de desktop-versie nu al ongeveer 3 maanden in combinatie met mijn iPhone en ik heb slechts een paar keer problemen gehad met de synchronisatie. Even uitloggen en opnieuw inloggen en dat probleem was ook meteen weer opgelost.


Delen en exporteren


Je kan ook volop mensen toevoegen aan je borden. Milanote werkt ongeveer hetzelfde als andere cloud-services: je kan een link doorsturen naar iedereen die toegang moet krijgen of je kan rechtstreeks de juiste personen toevoegen aan de hand van hun mailadres. Zo blijven alle ideeën en afspraken verzameld op één centrale plek en heeft meteen ook het hele team toegang tot deze afspraken.


Op de dag van een shoot ga ik altijd graag "offline". Ik heb al te vaak ergens gestaan zonder bereik of met een lege batterij, waardoor ik nu gewoon graag alles van voorbereidingen fysiek bij mij heb. Dankzij de exporteerfunctie van Milanote krijg ik dan ook het hele moodboard met een paar klikken in een pdf-bestand op mijn laptop, waarna ik het zelf nog kan uitprinten om mee te nemen.

Een schot in de roos


Ik was al een hele tijd op zoek naar handige tools om dit soort voorbereidingen mee te kunnen doen. Tot hiertoe beperkte ik mij tot het maken van Pinterest-borden die ik dan deelde met de modellen, maar ik miste iets. Met Milanote kan ik nu alles gestructureerd op één plek verzamelen en bovendien ook delen met anderen.

Ben je zelf ook overtuigd om Milanote eens uit te proberen? Dan verwijs ik je graag door naar de website van Milanote. Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord, maar de bovenstaande link is een affiliate link die je als gebruiker gratis kan opvragen om te verspreiden.


Volledige moodboard van de Halloween-shoot

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven