Foto's optimaliseren voor Instagram: de ideale instellingen

Af en toe wordt er wel eens om gevraagd: mag ik de foto's op hoge resolutie zodat de kwaliteit op Instagram zo goed mogelijk is? Het antwoord: nee. Want dat heeft ook geen enkel nut. Instagram is niet zo'n fan van grote bestanden en zal deze dan ook dramatisch verkleinen. Je kwaliteit gaat zienderogen achteruit, maar hoe los je dit op?


Afbeeldingen optimaliseren voor Instagram

Het is logisch dat Instagram grote bestanden gaat weren om te blijven functioneren voor alle gebruikers. Het heeft dus geen enkel nut om gigantisch grote bestanden te uploaden naar Instagram, want dan worden deze automatisch verkleind en gecomprimeerd. Daarom kan je beter Instagram een stapje voor zijn en het comprimeren zelf in handen nemen.


In deze blogpost leg ik je uit hoe je je foto's kan optimaliseren voor Instagram: wat zijn de ideale instellingen om je foto te exporteren zodat de kwaliteit behouden blijft? Er zijn enkele belangrijke elementen die een rol spelen:

  • De bestandsafmeting: de bestandsafmeting wordt meestal uitgedrukt in pixels als het over online gebruik gaat en in centimeters/meter voor print. Er bestaat niet zoiets als de ideale bestandsafmeting, elk platform heeft zijn eigen specificaties. Voor Instagram wordt bijvoorbeeld een verhouding van 1x1 of 4x5 sterk aangeraden.

  • De bestandsgrootte: de bestandsgrootte vertelt iets meer over hoeveel detail er wordt opgeslagen en bijgevolg dus ook hoe 'zwaar' je bestand zal zijn. Dit wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in gigabyte of megabyte.

Wanneer we afbeeldingen gaan optimaliseren voor een specifiek platform, gaan we meestal de juiste afmetingen instellen en vervolgens de bestandsgrootte proberen te beperken door de foto te comprimeren. Door de afbeelding te comprimeren, wordt de bestandsgrootte beperkt zonder dat de afbeelding fysiek verkleind wordt. De afmetingen blijven dus behouden.

Foto bijsnijden volgens een 4x5 verhouding.


De ideale instellingen voor Instagram

Op Instagram zijn er drie standaardformaten: het vierkant (1080x1080), horizontale oriëntatie (1350x1080) of verticale oriëntatie (1080x1350). Je houdt dus best in gedachten dat de langste zijde nooit langer dan 1350 pixels mag zijn.


Wanneer ik foto's post op Instagram, snij ik deze zelf eerst bij volgens een 4x5-verhouding. Vervolgens stel ik de langste zijde in op 1350 pixels. In een laatste stap stel ik de afbeeldingsgrootte in op 85%. Uit onderzoeken blijkt dat je zelfs nog tot 60% zou kunnen zakken zonder kwaliteitsverlies op te merken, maar ik speel liever nog een beetje op safe. Ik heb gemerkt dat bij 85% de bestandsgrootte voldoende beperkt is en dat de kwaliteit nog steeds uitstekend is.


Takeaways

  • Je moet je afbeeldingen zelf optimaliseren voor Instagram om kwaliteitsverlies te vermijden.

  • Instagram werkt met verschillende 'optimale' formaten: 1080x1080 (1:1) of 1080x1350 (4:5).

  • De langste zijde van je afbeelding is bij voorkeur max. 1350 pixels.

  • De afbeeldingsgrootte stel je in op 85% zonder merkbaar kwaliteitsverlies.

  • Deze instellingen werken voor Instagram. Voor andere platformen zijn er weer andere, optimale instellingen die je kan gebruiken.

Exporteer instellingen voor Instagram.

187 weergaven0 opmerkingen