How to find photoshoot locations

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Het lijkt voor veel fotografen een struikelblok: het vinden van mooie, geschikte locaties. Eén van de meest gestelde vragen via mijn Instagram is dan ook "Hoe vind ik goede locaties?". In deze blogpost geef ik je enkele tips en tricks mee voor het vinden van de ultieme fotolocaties.

Google is je beste vriend


Een klassieke tip maar eentje die je wel echt al een heel eind op weg kan helpen: Google. Zet je schrap want het zoeken naar locaties via Google kan heel wat tijd in beslag nemen. Je kan op verschillende manieren nieuwe locaties proberen te vinden. Je kan via Google Maps kiezen voor de "earth view" om zo op zoek te gaan naar bosgebieden, meren en plassen, stranden of heides. Daarnaast kan je ook gewoon via de klassieke zoekmachine op zoek gaan naar locaties door de juiste keywords in te typen. Zoek je een industriële, ruwe locatie? Probeer dan eens te zoeken op "verlaten gebouwen + regio". Let er wel op dat dit soort locaties vaak geheim gehouden worden binnen de cultuur van de urban explorers en dat het bovendien ook niet altijd legaal is. Zoek je een leuk natuurgebied? Neem dan zeker eens kijkje op de site van Natuurpunt of zoek naar wandelroutes in de regio van je shoot.


Bonustip: ben je op zoek naar een rustige, onbekende locatie? Neem dan geen genoegen met wat je meteen vindt. Als jij het binnen een minuutje kan vinden, dan kan iedereen dat. Probeer verder te graven en op zoek te gaan naar verborgen pareltjes.


A walk in the park


Deze tip mag je letterlijk nemen: ga eens wandelen. Je zou ervan versteld staan hoeveel prachtige plekjes je tegenkomt als je gewoon je ogen open houdt. Ik vind de meeste van mijn locaties door te gaan wandelen met mijn honden of door gewoon goed rond te kijken als ik ergens heen ga. En dan bedoel ik echt overal. Geloof het of niet, maar de onderstaande foto maakte ik in de berm van een drukke steenweg, een steenweg waar ik al meer dan 2 jaar bijna dagelijks voorbij rijd en toch merkte ik dit plekje nu pas op. Ik noteer de locatie meteen en maak ook enkele foto's met mijn gsm die ik dan later naar mogelijke modellen kan doorsturen om de locatie aan te tonen. Het voordeel van deze techniek is dat je meteen een zicht hebt op hoe druk de locatie is.


A beginners guide


Weet je echt niet hoe eraan te beginnen? Goed nieuws: hieronder vind je mijn volledige stappenplan.

  1. Bepaal welk soort locatie je zoekt: zoek je een natuurgebied, iets stedelijk, een industriegebied?

  2. Regio: in welke regio zoek je een locatie of speelt dit geen rol?

  3. Google it: zoek naar "bezienswaardigheden + regio", "fotolocaties + regio" of "industrie/heide/natuurgebied + regio" om een eerste oppervlakkige zoektocht op te starten. De resultaten die je nu krijgt zijn waarschijnlijk zaken die je al kent of zeer gekende toeristische trekpleisters, maar ze kunnen een goede richting aangeven. Je kan ook eens proberen te zoeken op "verborgen parels + regio" of "onbekende wandelgebieden + regio" voor een rustige, natuurlocatie maar je kan ook hier al wel bedenken dat deze verborgen parels lang niet meer zo verborgen zijn.

  4. Google Maps: een mogelijke locatie op het oog? Zoek de locatie op via Google Maps en probeer met Street View al een beeld te vormen van de omgeving. Ook als je nog helemaal niets gevonden hebt, kan je met de earth view op zoek gaan naar industriegebieden of natuurdomeinen.

  5. Ga testshooten: trek eropuit met een vriend(in) en ga de locatie uittesten. Zo heb je meteen enkele foto's om aan een mogelijk model te tonen en bovendien heb je al een voorsprong doordat je de locatie kent.


Keep in mind


Bij het zoeken naar een locatie is het heel belangrijk om de bereikbaarheid en toegankelijkheid te controleren. Onderschat deze stap echt niet, want het is best wel gênant als je op de locatie aankomt en het kasteeldomein blijkt overgekocht en nu privédomein te zijn (geloof mij, écht gênant). Controleer of de locatie vrij toegankelijk is voor bezoek en of er bepaalde regels zijn voor het maken van foto's. Dit kan je natuurlijk het makkelijkste doen door zelf al eens een kijkje te nemen.


En een laatste kleine tip: vraag niet zomaar aan iedereen locaties. Fotografen spenderen erg veel tijd in het zoeken naar dat ene perfecte plekje en velen vinden het dan ook niet aangenaam om dit meteen zomaar te delen. Onderneem zelf actie, zoek zelf naar locaties en contacteer dan eventueel fotografen die er al eerder waren om vragen te stellen over de locatie. Ik vind het op zich geen probleem om locaties te delen, maar ik begrijp ook de bezorgdheid van anderen om hun plekje te beschermen tegen de grote massa.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven