Ik kocht mijn eerste studioflitsset

Het is gebeurd. Na 10 maanden experimenteren met daglicht in mijn home studio, heb ik toch besloten om te investeren in een studio flitsset. Ik heb lang getwijfeld, erg veel flitsers vergeleken en uiteindelijk toch een beslissing gemaakt. In deze blogpost vertel ik er alles over.


Waarom ik een studioflitsset wou

Mijn eerste studioshoots waren een schot in de roos: het daglicht viel perfect binnen en ik kon vlot mijn plan trekken. Maar toen kwam de winter en merkte ik dat het licht in mijn kamer niet meer ideaal was. Verschillende keren heb ik een fotoshoot moeten vervroegen of moeten verplaatsen naar een minder bewolkte dag. En dus besloot ik dat het tijd werd om te investeren in een studioflitsset. Ik wou een beperkte set-up aankopen aangezien de ruimte ook redelijk klein is, en dus begon mijn zoektocht.


Mijn keuze: Falcon Eyes SSK-2250D set

Ik koos om de studioflitsset van Falcon Eyes te bestellen met twee flitsers, statieven en softboxen en ik kocht nog een aparte triggerset. In totaal was ik net geen €300 kwijt, wat ik zelf een behoorlijk interessante prijs vind.

Eerste twee shoots in mijn nieuwe studio. Links: Léa Ceuppens - Rechts: India Suy


Verschillende prijsklassen om te vergelijken

Tijdens mijn zoektocht ontdekte ik dat de prijzen erg uiteenlopen. Je vond al een flitsset voor amper €100, maar even goed één flitser voor €1500. Ik kreeg er kop noch staart aan en al snel merkte ik dat ik een beetje overweldigd was door de mogelijkheden.


En dus vroeg ik raad aan mensen die er wél iets van kenden. Er kwamen tientallen berichtjes binnen en één ding was zeker: de meningen zijn verdeeld. De ene vertelde mij dat ik gerust met een budgetoplossing kon starten, de andere overtuigde mij dat het beter was om meteen iets meer geld uit te geven voor betere kwaliteit. Uiteindelijk kwam de collectieshoot met Amandine van Sur La Lune The Label op de planning had staan. Zij bracht haar studioset mee om eens uit te testen. En ik was meteen overtuigd.


Duur vs. goedkoop

Uiteindelijk ging het bij mij tussen twee opties: een set van €250 en een set van €799. Gigantisch prijsverschil en dus ook geen keuze die je zomaar even maakt. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk toch naar de budgetoplossing gekozen. En jawel, de Instagram-warriors waren er snel bij om kritiek te leveren. Maar er zit wel degelijk een gedachtegang achter deze beslissing.


Ten eerste: ik heb nog nooit eerder met studioflitsers gewerkt. Ik weet ook helemaal niet of dit mij gaat bevallen of niet. Daarom speelde ik liever op safe en koos ik voor een iets goedkopere set. Stel dat studiofotografie toch niet voor mij weggelegd is, heb ik op z'n minst geen honderden euro's verkwist.


Ten tweede: het prijsverschil zit 'm in de sterkte van de lampen. De duurdere set is een stuk krachtiger waarmee je op heel wat meters afstand je model perfect kan belichten. De budgetoplossing heeft iets minder sterke lampen. Een belangrijk argument om in overweging te nemen, maar bij mij was de keuze snel gemaakt. Mijn studio staat momenteel in mijn slaapkamer waardoor ik erg beperkt ben in ruimte. Ik heb nu dus nog geen behoefte aan super krachtige lampen, ik kom al ver met een medium sterkte.


Links: Léa Ceuppens - Midden: India Suy - Rechts: Sterre Hubrechtsen


Al deze puntjes hebben ervoor gezorgd dat ik volledig overtuigd was van de budgetoplossing. Inmiddels heb ik enkele studioshoots gehad en ik heb het mij nog niet beklaagd. Erg gebruiksvriendelijk, snel en simpel opgezet, het wijst zichzelf volledig uit. Ik heb de set natuurlijk nog niet zolang, dus ik ga pas binnen enkele maanden een uitgebreide review kunnen schrijven over het gebruik en de kwaliteit op lange termijn. In tussentijd kunnen jullie alvast genieten van heel wat studiofoto's ;-)


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven