Studio shoot with natural light only

Inmiddels bijna twee jaar geleden bestelde ik een zeer beperkte "studioset" met als doel om met studiofotografie te beginnen. Ik wist een achtergrondsysteem en klemmen te scoren voor nog geen €30. Na deze aankoop verdween het idee weer naar de achtergrond. Maar daar bracht de lockdown verandering in. Enkele maanden - en bijna 15 studioshoots later - is het de ideale moment om de geheimen van mijn super kleine homestudio te verklappen.


Cheap & cheaper


Ik ga er niet om liegen: het budget was de afgelopen maanden zeer beperkt. Ik had - en heb - geen budget om te investeren in dure studiolampen en -achtergronden. Maar ik leerde dat dat ook helemaal niet hoeft. Mijn eerste achtergrond was niet meer dan lichtroze tafelpapier op, op de kop getikt voor net iets meer dan €10. Enkele weken later kocht ik een effen, wit achtergronddoek voor iets meer dan €40 en enkele maanden later kreeg ik van Silke (@newkids_photograph) een vinyl achtergrondrol cadeau. En voila, mijn homestudio was geboren.


Tips voor het gebruik van natuurlijk licht


Wil je ook graag aan de slag met je eigen homestudio? Dat kan perfect! Je hebt al genoeg met een rol tafelpapier en tape of een achtergrondsysteem. Lampen maken het natuurlijk makkelijker, maar met natuurlijk licht kom je ook al een heel eind. De voorbije maanden verzamelde ik heel wat tips en tricks om vlot studioshoots te doen zonder gebruik te maken van een flitsset.


1. Positioneer je voor het raam

De belangrijkste tip om mee te beginnen: zorg voor voldoende natuurlijk licht. Kies een kamer uit waar er veel en grote ramen aanwezig zijn zodat het daglicht mooi binnenvalt. Kies ervoor om je achtergrond recht tegenover het grootste raam te plaatsen, zodat al het daglicht frontaal op je model valt. Op deze manier vang je het meeste licht op. Pluspunt: door het glas van je ramen wordt het daglicht ook verzacht waardoor je ramen als softbox dienst doen.


2. Plan je shoots niet te laat in

Hoe later op de avond, hoe donkerder het wordt. Nu de herfst volop op gang komt en de winter om de hoek staat te wachten, merk ik dat ik studioshoots niet later dan 16u moet inplannen. Het wordt dan simpelweg te donker in de ruimte waar mijn "studio" staat. Je wordt dus een beetje beperkt in tijd, maar als je ervan op de hoogte bent, kan je er ook meteen op inspelen. Ik plan de shoots nu liefst rond de middag in, zodat ik zeker ben dat het licht binnenvalt.


3. Check het weerbericht

Gebruik maken van natuurlijk licht betekent ook dat je afhankelijk bent van het weer. Het klinkt misschien vreemd, want je zit toch binnen? Maar ook het weer blijft belangrijk: als het buiten erg grijs en donker is, dan zal er ook minder daglicht zijn. Let hiervoor op, want donkere onweerswolken kunnen ervoor zorgen dat het ook bij jou binnen niet mogelijk is om te shooten, zonder een giga hoeveelheid ruis te bekomen.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven