The one lens I can't live without

Bijgewerkt op: 20 nov. 2020

Zoals de titel het al zegt: dit artikel is één grote lofzang voor mijn absolute favoriet der favorieten. Het is niet de plastic fantastic 50mm of de ultieme allround 24-70mm. Ik verras jullie graag met mijn keuze - hoewel het voor degene die mij kennen of al een tijdje volgen geen verrassing meer is. Ik heb het over de ultieme portretlens, de Canon 85mm 1.4.


Technical things


De Canon 85mm bestaat in de 1.2, 1.4 en 1.8 variant. In deze blogpost spreek ik alleen over de Canon 85mm 1.4 omdat dit de variant is die ik zelf heb. Deze lens behoort tot de L-serie van Canon, de zogenaamde luxe-serie. Er is meer glas gebruikt voor een betere kwaliteit maar dat zorgt er meteen ook voor dat de lens net iets zwaarder is dan andere lenzen. Met een gewicht van bijna een kilo, mag je deze gerust bij de zwaardere lenzen rekenen. Tenslotte is de lens ook voorzien van een speciale coating waardoor ze stof- en weersbestendig zijn en je dus in bijna alle situaties zonder problemen foto's kan maken.


King of bokeh


Met een diafragma van 1.4 is het niet geheel verwonderlijk dat je prachtige onscherpte kan creëren in de achtergrond. En toch ben ik nog steeds elke keer opnieuw verbaasd wanneer ik met deze lens werk. Door de dromerige en zachte bokeh vind ik het fijn om steeds om iets van licht in de achtergrond te voorzien. Op deze manier wordt het licht zo vervormd dat het een zacht effect geeft aan de foto. En weet je wat? Ik fotografeer eigenlijk zelden met een diafragma van 1.4 omdat het zo riskant is om nét dat tikkeltje onscherpte in je foto te krijgen door je eigen beweging of die van het model. Ik fotografeer meestal met een diafragma van 2.8, de achtergrond heeft dan net iets meer scherpte maar dat geeft extra sfeer aan de foto.Creativity boost


Deze gaat niet alleen over de 85mm, maar eigenlijk over alle primelenzen in het algemeen. Ik vind een primelens de beste stimulans voor je creativiteit als fotograaf. Ik merk dat als ik met een zoomlens werk, dat ik nogal snel ergens vastgeroest blijf staan. Ik zoom in en uit, terwijl ik vastgeroest op dezelfde plek blijf staan. Met een primelens moet je bewegen en rondlopen om de juiste kadrage te maken en dat zorgt ervoor dat je voortdurend in beweging blijft en op zoek blijft gaan naar unieke hoeken en posities. Ben je gewoon om altijd met zoomlenzen te werken? Daag jezelf dan eens uit en ga aan de slag met een primelens!100 weergaven0 opmerkingen