Why portfolio work can be a game changer

Wanneer je als fotograaf aan de slag gaat, heb je in het begin de neiging om alle opdrachten die je voorgeschoteld krijgt, aan te nemen. Je wil geld verdienen om uit de kosten te geraken en om misschien ooit van je job als fotograaf te kunnen leven. En voordat je het weet, ben je alleen nog maar aan het werken. Het overkwam mij ook, tot ik zelf weer vrij werk durfde inplannen.


Vrij werk, wat is dat?

Vrij werk of portfoliowerk betekent dat je niet in opdracht van iemand werkt, maar zelf een eigen concept uitvoert in de vorm van een samenwerking. Om het helemaal kort samen te vatten: niemand wordt betaald. Dit soort opdrachten geven jou als fotograaf de kans om eigen ideeën en concepten uit te werken om nieuw werk toe te voegen aan je portfolio.


De vraag is natuurlijk, als je dagelijks werkt voor klanten, waarom heb je dan nog vrij werk nodig? Wanneer je werkt voor klanten werk je ook in opdracht voor hen en dat betekent dat ze wel wat te zeggen hebben over het eindresultaat. Je moet rekening houden met hun wensen en verwachtingen en het resultaat moet ook voldoen aan deze eisen. Bij vrij werk heb je geen verplichtingen en ben je zelf helemaal in charge. Het is het ideale moment om nieuw materiaal of nieuwe technieken uit te testen en zo heb je in één klap meteen ook foto's om je portfolio aan te vullen.


Goed begonnen, is half gewonnen

Hoe begin je aan zo'n portfolioshoot? Dat kies je volledig zelf! Is er een bepaalde lens die je wil uittesten? Wil je graag eens experimenteren met studiofotografie? Wil je een nieuwe locatie uit proberen? Al deze vragen kunnen een uitgangspunt vormen voor het plannen van je shoot. Ik haal mijn inspiratie voor portfolio-shoots op Pinterest. Vaak zie ik een foto voorbij komen die mij heel erg aanspreekt: dat kan zijn omwille van de outfits, de locatie of de poses. Vervolgens zoek ik meer foto's binnen deze stijl en in no time heb ik een moodboard samengesteld.

Foto's van Pinterest, geen eigen werk. Voorbeeld van een moodboard.


Keuze van model

Misschien wel de belangrijkste stap wanneer het gaat om vrij werk: denk heel goed na over je model. Je kan zelf volledig bepalen wie geschikt is voor jouw idee. Neem dus goed de tijd om verschillende modellen te zoeken en contacteren. Bij mijn keuze probeer ik steeds een beetje op de vibe te letten. Ik vind het fijn om voor vrij werk samen te werken met mensen die hier echt voor openstaan en het niet als een "opdracht" zien. Ik probeer een sfeer van openheid en creativiteit te creeëren en dan vind ik het wel fijn als het model ook mee initiatief neemt en meedenkt binnen het concept. Ik zie portfolioshoots dan ook als een samenwerking met het model, ik geef niet alleen instructies maar luister ook graag naar haar feedback en suggesties.


Communication is key!

Communicatie is altijd belangrijk, maar zeker hier. Vermeld duidelijk dat het om een onbetaalde samenwerking gaat, communiceer vooraf over het thema en het moodboard en informeer ook naar de inbreng van het model. Bespreek of het model eventueel outfits heeft die aansluiten bij het moodboard, spreek af wie welke accessoires zal voorzien en check even met het model of ze zelf haar make-up wil doen of verwacht dat er een make-up artist gezocht wordt. Als je kiest voor een model waarbij de vibe meteen goed zit, dan zal je ook merken dat de communicatie heel vlot verloopt. Bovendien staan jullie beiden volledig achter het concept wat het resultaat alleen maar ten goede komt.


Het hoeft dus niet allemaal werken en opdrachten te zijn: gun jezelf ook een moment om je creativiteit volledig de vrije loop te laten gaan. Ontdek je eigen stijl, geniet van de mooie samenwerkingen en hopelijk trek je zo ook meteen nieuwe klanten aan.


Vrij werk - 1 oktober 2020, Léa C.


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven